“Ik werkte in de huishouding bij gezinnen. Zo heb ik zeven a acht jaar bij familie Groote in zogenaamde betrekking gewerkt. Dit betekende dat ik daar zes dagen per week van 8:00 tot 20:00 uur werkte. Een dergelijke werkweek leverde mij 12 gulden 50 op. Wel werd er volgens het boekje gewerkt, want de heer des huizes plakte zegels op mijn rentepapiertje, welke  ik vervolgens bij de belastingdienst inleverde en zo werkte het ook voor de ziektekostenverzekering. Dit is nu wel anders. Ooit was dit systeem bedoeld om pensioen mee op te bouwen. Zover is het echter nooit gekomen, op een gegeven moment kreeg ik het opgebouwde bedrag uitgekeerd.” De manier waarop oma werkte zou tegenwoordig het beste als ZZP’er in de huishouding kunnen worden omschreven.

“Het gezin waar ik werkte telde zes kinderen waarvan er drie zijn geboren in de tijd dat ik er werkzaam was. Dit betekende dat er werk genoeg was. Daarnaast had familie Groote ook een winkel in porseleinen servies. Soms hielp ik in de winkel maar dat had niet mijn voorkeur. Ik had niet genoeg geduld voor het gezeur van klanten over een mooi bloemenprintje op het verkeerde porseleinen kopje. Meneer Groote wist dit ook. Als hij even weg ging zei ik tegen hem: “als de winkelbel gaat zorg je maar dat je terug bent want ik ga die winkel niet in!” Daar kon hij het dan mee doen. Dit laat zien dat de verhouding met de familie wel goed was.”

Volg Levensblog