“Tegenwoordig wordt er maar weinig opgevoed. Als ze gaan stappen komen ze ’s morgens om 4 uur thuis. Er zijn weinig regels wat dat betreft en als je geen regels hebt, dan worden mensen onzeker.” Ouderen, Jac en Cok Zonneveld over het leven van vroeger en nu.

Jac (78) en Cok (75) Zonneveld zijn al 54 jaar getrouwd en wonen in Ede. Samen hebben ze drie kinderen en zeven kleinkinderen.
Ze hebben jarenlang twee winkels gehad in de verlichting. Eén winkel in Veenendaal en één in Ede.

Als ambtenaarszoon werd Jac Zonneveld, in 1938, geboren in Schiedam. Hier is hij als kind ook opgegroeid in een gezin met 4 kinderen. Naar eigen zeggen is hij niet opgevoed, maar opgegroeid. Hij werd een beetje aan zijn lot overgelaten en kon thuis komen wanneer hij wilde. “Het is gelukkig allemaal goed gekomen, maar het had net zo goed mis kunnen gaan.”
Jac moest op de lagere school een keer voor straf in de bezemkast staan. Alleen was de leraar hem vergeten. Dus is hij netjes blijven staan, tot op een gegeven moment in de avond de schoonmaakster kwam. Ze schrok zich wezenloos en stuurde hem naar huis. Maar thuis hield Jac zijn mond over het feit dat hij op school straf had gekregen, want dan zou hij nog een pak slaag krijgen; dat ging in die tijd zo. Als je op school straf kreeg, kreeg je thuis nog een paar tikken erbij. Maar zijn ouders vroegen helemaal niet naar de reden dat hij zo laat thuis was. Het interesseerde hen helemaal niet waar hij vandaan kwam.

Volg Levensblog