“Toen ik haar voor de tweede keer een kopje koffie aanbood na onze eerste filmdate zei ze: nee. Dat was maar goed ook, want ik had geen geld. Dus ik had ‘m niet eens kunnen betalen”

Jac zag haar ook wel zitten. Hij bedacht zich, dat hij haar moest uitnodigen om mee te gaan naar de film. Alleen had hij geen geld, dus dat kon niet.
Maar op een dag na een handbalwetstrijd in Ahoy, op de  terugweg in de tram, was het dan eindelijk zo ver. Jac vroeg of Cok mee ging naar de bioscoop. Dat vond ze ontzettend leuk. Ze was toen 18, hij 20 en ze kende elkaar al 3 jaar.
Een maand na de date vierde de ouders van Cok kerst bij de ouders van Jac. Na afloop bracht zij hem weg naar de trein richting kazerne en kregen ze een relatie.

het huwelijk
Volgens de gewoontes toen der tijd hadden ze 2 jaar verkering, waren ze daarna 2 jaar verloofd en vervolgens trouwde ze in de kerk en in het gemeentehuis. Jac kwam nooit in de kerk, maar Cok vond het leuk om in de kerk te trouwen.

woningen en kinderen
Na de huwelijksdag, hadden ze woningnood. Uiteindelijk gingen ze bij een mevrouw in wonen, in een kamertje van drie bij drie met een slaapkamer van twee bij twee, drie hoog achter. Het bed moest altijd worden opgemaakt vanaf de balkonkant en als ze naar het toilet waren geweest, hoefde je niet door te spoelen, want dat was in die tijd zonde van het water.
Na een jaar kwam het eerste kindje, een meisje. Hiervan beviel Cok in het ziekenhuis, want bij hen was het te klein en ze hadden geen warm water. “Gelukkig was het een makkelijk kind.”

Later verhuisde ze naar een andere inwoning met een beneden en bovenverdieping. Een ander gezin woonde op de benedenverdieping. Familie Zonneveld kreeg de bovenverdieping.
Later kregen ze het hele huis, omdat het andere gezin verhuisde. Hier kregen Jac en Cok hun tweede en derde kind. Een meisje en een jongen.

Na die tijd zijn ze nog een aantal keer verhuisd voor de rust of vanwege werk naar Friesland en Alphen aan de Rijn. Uiteindelijk wonen ze nu al jaren tevreden in Ede.

Volg Levensblog